Crna Gora

th mon 01 th mon 02 th mon 03 th mon 04 th mon 05

CRNA GORA NA KARTI

Smještena u srcu Evrope i Mediterana, Crna Gora je dio obale Jadrana, u jugozapadnom dijelu Balkana. Kopnom se graniči sa Hrvatskom, Srbijom, Albanijom, Bosnom i Hercegovinom. Na zapadu, na drugoj obali Jadranskog mora, je Italija.

KLIMA I VREMENSKE PRILIKE

Klima je topla, suva i sunčana, sa više od 270 sunčanih dana tokom godine. Visoke planine štite obalu od hladnih vjetrova koji duvaju sa kopna. Prosječna temperatura na obali tokom ljeta je 23oC, dok je tokom zime oko 10 oC. Vrelih dana sa temperaturama iznad 30 oC je najviše u julu. Temperatura mora je oko 25 oC ljeti, a nikada ispod 18 oC u pred/post sezoni (maj i oktobar).
Zima na crnogorskog obali je blaga, često sunčana, sa povremenim kišama. Snijeg i hladnoća vladaju na planinama: temperature se zimi ovdje spuštaju i do – 10oC/15oC, što omogućava sjajne uslove za sportove na snijegu – skijanje i bordovanje.

KAKO STIĆI

Nađite na Googl-e mapi

Avionom: Aerodrom Podgorica (TGD) i Aerodrom Tivat (TIV) - www.montenegroairports.com
Automobilom: evropski putevi E65, E80, E762, E763 i E851 prolaze kroz Crnu Goru.
Željeznicom: Postoji redovna linija putničkog voza od Subotice preko Novog Sada i Beograda. Voz prolazi kroz Bijelo Polje, Kolašin, Podgoricu, a krajnja stanica je u Baru, glavnoj crnogorskoj pomorskoj luci.
Brodom: Luka Bar, Luka Budva, Luka Kotor, Luka Zelenika, Luka Risan

VIZE

Državljani sljedećih zemalja mogu ući, proći preko teritorije i boraviti u Crnoj Gori do 90 dana bez vize uz važeću putnu ispravu: svih država Evropske Unije, Andore, Argentine, Arube, Australije, Azerebejdžana, Bermuda, Bosne i Hercegovine, Brazila, Bruneja, Bugarske, Kanade, Čilea, Kostarike, Kipra, Gvatemale, Hondurasa, Irske, Izraela, Japana, Republike Koreje, Makedonije, Malezije, Malte, Meksika, Nikaragve, Novog Zelanda, Norveške, Paname, Paragvaja, Rumunije, Rusije, El Salvadora, San Marina, Sejšela, Singapura, Švajcarske, Turske, Velike Britanije, Urugvaja, Sjedinjenih Američkih Država i Venecuele.
Državljani drugih zemalja moraju imati vizu.

RADNO VRIJEME

Uobičajeno radno vrijeme je od 9.00 do 21.00 čas.
Tokom glavne turističke sezone najveći broj prodavnica i restorana radi do kasno u noć.
Poslovnice banaka su otvorene od 8.00 do 16.00 časova.

DRŽAVNI PRAZNICI

1. januar – Nova godina
7. januar – Božić
1. maj – Međunarodni dan rada
21. maj – Dan nezavisnosti Crne Gore
13. jul – Dan državnosti Crne Gore

KUHINJA

Crnogorska kuhinja – naročito na primorju – je mediteranska kuhinja sa uočljivim uticajem Italije: razne vrste riba, morskih plodova i jela od povrća. Kontinentalna kuhinja nudi čitav niz jela sa mesom, kao i razne vrste sireva, krompira i pasulja, rječne i jezerske ribe.
Dimljeni, njeguški pršut, zauzima posebno mjesto na meniju crnogorske kuhinje i ponudiće Vam ga svaki restoran.
Bogatstvo sunca i blagi vjetar pružaju odlične uslove za vinarstvo. U Crnoj Gori možete probati vino lokalnih sorti Vranac i Krstač, kao i klasike kao što su Merlot, Cabernet, Chardonnay i Sauvignon.

NAPOJNICE

Napojnice se daju konobarima, portirima i drugom hotelskom osoblju. Obično iznosi 10% ukupnog iznosa računa.

Više informacija o Crnoj Gori možete pronaći na zvaničnom web sajtu Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.
www.montenegro.travel

Share
/

© 2012 Montenegro Stars Hotel Group. Web System By Emarket1ng.NET